Skip links

Ενοικιάσεις διαμερισμάτων: Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον! 

Το ενδιαφέρον για ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται αυξημένο σε μόνιμη βάση, καθώς πολλές περιοχές έχουν πλέον κορεστεί. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα για ενοικίαση, με το που θα εμφανιστεί στην αγορά, γίνεται αμέσως ανάρπαστο. Μάλιστα, ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης για ενοικίαση διαμερίσματος με τη μειωμένη προσφορά κρατάει ψηλά τις τιμές των ενοικίων στο μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλονίκης.     

Υπήκοοι ξένων χωρών, φοιτητές, εγγύτητα στο χώρο εργασίας, αναζήτηση κατοικίας από νέες οικογένειες, μετατροπή πολλών διαμερισμάτων σε airbnb είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων.    

Παρακάτω θα αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε ορισμένους από τους βασικούς λόγους για την αυξημένη ζήτηση στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων και θα δούμε τι συμβαίνει στην ειδική κατηγορία «μονοκατοικία και ενοικιάσεις».

Ενοικίαση διαμερίσματος: Βαλκάνιοι & φοιτητές 

Έχει διαπιστωθεί ότι στον κλάδο του real estate που αφορά τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, ένα σημαντικό ποσοστό του ενδιαφέροντος προέρχεται από υπηκόους ξένων χωρών, κυρίως από την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και από φοιτητές.

Αυξημένη ζήτηση από υπηκόους Βαλκανίων

Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών από Βαλκανικές χώρες, οι οποίοι έρχονται για εργασία και επομένως συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για αγορά, αλλά και για ενοικίαση διαμερίσματος. 

Πρόκειται για Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, αλλά και Τούρκους, οι οποίοι αναζητούν σπίτια στη Θεσσαλονίκη για ενοικίαση, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς ενδιαφέρονται και για αγορά ακινήτων. Μάλιστα, εκτιμάται πως το ποσοστό των υπηκόων από χώρες των Βαλκανίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθεί με την πάροδο των ετών.

Ενοικίαση διαμερίσματος από φοιτητές 

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη Θεσσαλονίκη ζουν περίπου 140.000 φοιτητές τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις τάσεις στην ενοικίαση ακινήτου. Και όπως είναι αναμενόμενο πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται για ενοικίαση διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτό, ώστε να βρίσκονται κοντά στην πανεπιστημιούπολη.  

Μάλιστα, επειδή κάθε χρόνο οι φοιτητές ανανεώνονται, το ενδιαφέρον για ενοικιάσεις διαμερισμάτων είναι μόνιμα αυξημένο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές αναζητούν ακόμη και μεγάλα σπίτια στη Θεσσαλονίκη για ενοικίαση, προκειμένου να συγκατοικήσουν με άλλα άτομα, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για μικρότερα ακίνητα, τύπου γκαρσονιέρα προς ενοικίαση. 

Εξειδίκευση στο φοιτητικό διαμέρισμα για ενοικίαση

Στη Recon έχουμε εξειδικευθεί στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων, υψηλών προδιαγραφών, για φοιτητές, τα οποία προσφέρουν ένα καλαίσθητο και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Συγκεκριμένα, συμμετέχουμε στην εκμετάλλευση δύο κτιρίων με φοιτητικά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, ενώ ετοιμάζουμε ήδη τα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. 

Στη Recon πιστεύουμε ότι οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων, ειδικά από φοιτητές που προέρχονται από άλλες πόλεις, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Γι’ αυτό και προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε κτίρια με μόνιμο διαχειριστή, συστήματα ασφαλείας, θέρμανση και ίντερνετ. 

Συγκεκριμένα, για φοιτητές που ψάχνουν γκαρσονιέρα για ενοικίαση διαθέτουμε:

  • Ένα κτίριο στην οδό Γεωργίου Σταύρου 8, το οποίο διαθέτει συνολικά 44 επιπλωμένα διαμερίσματα, καθώς και χώρους εστίασης στο ισόγειο
  • Και ένα δεύτερο κτίριο στην οδό Πτολεμαίων 18 με 28 φοιτητικά studios και γκαρσονιέρες

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων με τα συγκεκριμένα πρότυπα είναι ότι στην τιμή του ενοικίου συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα, από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας μέχρι τη θέρμανση και τη σύνδεση για ίντερνετ. 

Σπίτια στη Θεσσαλονίκη: Ενοικίαση & Airbnb 

Ένας ακόμη λόγος που μειώνονται τα σπίτια στη Θεσσαλονίκη για ενοικίαση είναι και η μετατροπή μικρών κατοικιών σε airbnb. Έχει διαπιστωθεί ότι ιδιοκτήτες που έχουν μία γκαρσονιέρα για ενοικίαση στρέφονται σε σημαντικό ποσοστό στη βραχυχρόνια μίσθωση αντί να απευθύνονται σε ζευγάρια, φοιτητές ή μεμονωμένα άτομα, που αναζητούν κατοικία. 

Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα η ενοικίαση διαμερίσματος μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης προσφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες, καθώς υπάρχει μόνιμο ενδιαφέρον χειμώνα – καλοκαίρι. Ένα διαμέρισμα για ενοικίαση σε μία μεγάλη πόλη μπορεί να προσελκύει ενδιαφερόμενους όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για επαγγελματικά ταξίδια, συνέδρια ή εκπαιδευτικά σεμινάρια. 

Μονοκατοικία: Ενοικιάσεις σε ανοδική πορεία 

Στην ενοικίαση ακινήτου, εκτός από τα διαμερίσματα, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες κατοικιών, που απευθύνονται σε κοινό με διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στην κατηγορία «μονοκατοικία και ενοικιάσεις», που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. 

Πρόκειται για κατοικίες, συνήθως εκτός πολεοδομικού ιστού, ενώ στα βασικά κριτήρια για την επιλογή τους συμπεριλαμβάνονται η ησυχία, το φυσικό περιβάλλον και ο άφθονος χώρος με κήπους και βεράντες.   

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όταν αναφερόμαστε σε μονοκατοικία οι ενοικιάσεις προσανατολίζονται κυρίως σε περιοχές όπως η Θέρμη και η Νέα Ραιδεστός, το Ωραιόκαστρο, το Πανόραμα, η Ευκαρπία και σε μικρότερο βαθμό η περιοχή της Άνω Πόλης. 

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης, όπως οι Ταγαράδες, η Αγία Παρασκευή και τα Βασιλικά στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ωστόσο, οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων στις περιοχές αυτές γίνονται από άτομα, που εργάζονται σε σχετικά κοντινή απόσταση και δε χρειάζεται να μετακινούνται προς το κέντρο της πόλης.

Recon 

Στη Recon, εκτός από τα μεγάλα έργα μας με φοιτητικά διαμερίσματα, διαθέτουμε μακροχρόνια εμπειρία σε κάθε είδους αγορά και πώληση ακινήτου και φυσικά στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Παράλληλα αναλαμβάνουμε επενδυτικά project, διαχείριση ακινήτων και εκτιμήσεις, ενώ προσφέρουμε και συμβουλευτικές υπηρεσίες για χρηματοδοτήσεις ακινήτων.

Explore
Drag